Депутати от БСП дадоха бюджета на Здравната каса на Конституционния съд.  Причината

...
Депутати от БСП дадоха бюджета на Здравната каса на Конституционния съд.  Причината
Коментари Харесай

БСП даде бюджета на НЗОК на Конституционния съд

Депутати от БСП дадоха бюджета на Здравната каса на Конституционния съд. 

Причината е, че през преходните и заключителните разпореждания на Закона за бюджета на НЗОК за 2019 година се прави смяна в 17 закона. 

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова се зарече да даде противоречивите текстове на Конституционен съд още при гласуването на бюджета на второ четене. 

" Това е тежък удар върху българския законодателен развой и леке върху лицето на българския парламент. Ето за какво, ще видите, че на съображение Закон за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на република България, Българска социалистическа партия за България внасяме Закона за бюджета на здравната каса в Конституционния съд ", сподели тя тогава.

" Със закона за бюджета на НЗОК се трансформират 17 закона, които са структуроопределящи. Изредили сме в желае няколко решения на Конституционен съд, в които ясно е записано, че не могат да се вършат промени в преходни и заключителни разпореждания на подобен Закон за бюджета, какъвто е този на НЗОК, и през тях да се трансформират други закони, които нямат нищо общо ", разяснява депутатът от Българска социалистическа партия Филип Попов. 

" Искаме да спрем издевателството над законодателния развой, което се случва непрекъснато в това Народно заседание ", безапелационен бе той.

Колегата му проф. Георги Михайлов пък уточни, че " доста от предложенията уреждат форми на организация на активността на Министерството на здравеопазването, което няма нищо общо със Националната здравноосигурителна каса ".

По думите му има други оферти, които също повдигат доста въпроси. Сред тях той уточни прехвърлянето на Фонда за лекуване на деца в чужбина в НЗОК и закриването на публичния съвет към Фонда.

Според него е нелогично и основаването на тъй наречените " мегаагенция за медицински контрол ", която съдържа действия, които са безусловно спорни - одита, трансплантационните проблеми, регистрацията на лечебните заведение.

Тази организация занапред би трябвало да се структурира и тя ще сътвори доста спомагателни проблеми на опазването на здравето, безапелационен е той.

Здравният министър Кирил Ананиев към този момент разгласи, че чака измененията да доведат до повишение на успеваемостта на разходването на средствата и увеличение на контрола.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР